Istock 83443081 large

Vi konsumerer 12 millioner kaffekopper hver dag, og de fleste drikker vi hjemme.

Slik er norske kaffevaner

September 2016

2,8 millioner nordmenn drikker kaffe hver dag. Det smakfulle sorte gullet er et fast innslag til frokost, i pauser, etter middag, på kafé og i festlig lag. Fortsatt er kaffekoppen synonymt med pause for oss nordmenn. Det kommer frem i en landsdekkende undersøkelse fra Norsk Kaffeinformasjon der 1134 personer har deltatt.

Morgenkaffen er favoritten

Mange av oss er avhengige av morgenkaffen for å komme i gang med dagen, og aller helst drikker vi den hjemme før jobb. I løpet av en dag drikker vi til sammen 12 millioner kopper kaffe – et imponerende tall, som sier mye om hva kaffe betyr for oss. Mari Lønne, mangeårig barrista og kaffeekspert i Nespresso Norge, har lest årets undersøkelsen med stor interesse.

– Lørdag og søndag drikker vi litt mindre kaffe hjemme enn i hverdagen. Det er positivt overraskende at nordmenn fortsatt drikker mye kaffe på besøk hos hverandre. I mange andre land er det mer vanlig å møtes ute for en kaffe, men vi inviterer fortsatt venner og familie hjem på en kopp. Dette viser at vi opprettholder en viktig del av norsk og nordisk kaffekultur som vi bør være stolt av, sier hun.

Økt interesse for kvalitetskaffe

Mari Lønne er ikke i tvil om at økningen i antall kaffebarer også har økt folks interesse for å lage god kaffe hjemme. Dette har ført til at stadig flere ønsker å prøve nye drikker, samt kaffe fra nye opprinnelsesland og med nye smaker.

– Nordmenn er mer interessert i å lære mer om kaffe, og vi ser at mange er veldig bevisste på hva de foretrekker. Med den nye kunnskapen kommer da også gjerne et ønske om kvalitet. Når du har prøvd noe spennende og nytt på kaffebar, vil også mange prøve å lage dette hjemme, sier Lønne.

Det gjelder både kalde drikker, kaffedrikker med og uten melk, eller enda mer spennende oppskrifter med for eksempel frukt, juice, iskrem eller tonic.

– Folk er med andre ord mer nysgjerrige og ønsker å lære hvordan de kan bruke kaffe på helt nye måter, gjerne i form av spennende oppskrifter og kombinasjoner de ikke har brukt før. Dette handler jo også om at vi reiser mer og opplever nye smaker og kulturer, og så tar vi dette med oss tilbake til Norge, sier kaffeeksperten.

Funn fra Kaffeundersøkelsen 2016:

  • Kaffekonsumet i Norge ligger i snitt på 3,7 kopper pr dag. Dette tilsvarer omtrent 12 millioner kopper kaffe per dag i befolkningen.
  • Det totale kaffekonsumet øker svakt, og det er menn mellom 45 og 59 år som drikker aller mest kaffe. Samtidig øker antallet kvinner som drikker kaffe.
  • Vi drikker mest kaffe hjemme, på tross av at kaffekulturen har forandret seg mye de siste årene, med en eksplosjon av kaffebarer rundt om i landet og særlig i de store byene. 46 prosent av kaffekonsumet nytes hjemme mens 31 prosent nytes på jobb.
  • De siste fem årene har interessen for melkebaserte kaffevarianter økt.
  • Siden 2012 har andelen husstander som bruker kapselmaskiner økt.
  • Helgekonsumet av kaffe har økt i alle aldersgrupper med unntak av dem under 30 år.
  • 3 av 4 drikker kaffen svart. I nord er det flest som drikker kaffen svart, mens det blir vanligere med melk i kaffen jo lenger sør i landet man kommer.

Lyst til å lage kvalitetskaffe hjemme? Les mer om Grand Cru-kaffe fra Nespresso.

Med kaffemaskinene fra Nespresso kan du enkelt lage kvalitetskaffe hjemme. Les mer her.

Bli kjent med bedriftsløsningene fra Nespresso.

Les alt om Kaffeundersøkelsen 2016.

Kommentarer

Les også

Nespresso kunsten å balansere smaker

Kunsten å balansere smaker

Juni 2016

«Hva var det jeg spiste nå? Det var genialt!» Det er hva Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or vil at dommerne skal tenke når de smaker på hans mat. Les mer