Kaffebønner nespresso kvalitetskaffe

Det ligger ingen tilfeldigheter bak en god kopp kaffe.

Slik er kaffebønnenes utrolige reise

September 2016

Å lage god kaffe er nøyaktighetens kunst, og kaffebønnenes reise fra kaffetrærne til en kopp kaffe er lang. Her spiller alle detaljer og steg i hele prosessen en svært viktig rolle. Alt fra dyrking, innhøsting og transport til blanding, brenning og kverning er avgjørende for at resultatet skal bli kvalitetskaffe. Reisen for kvalitetskaffen starter på nøye utvalgte kaffegårder i land som blant annet India, Colombia, Brasil, Etiopia og Kenya. Her velger Nespresso sine kaffeeksperter ut kaffebønner av høyeste kvalitet.

Mari Lønne er Nespresso Norge sin kaffeekspert og har jobbet som barrista i mange år.
Mari Lønne er Nespresso Norge sin kaffeekspert og har jobbet som barrista i mange år.

– Kaffe er en av de produktene der vi i Norge ikke har muligheten til å velge noe som er produsert i nærheten av oss. Kaffebønnene vi velger blir nøyaktig valgt ut etter mange ulike krav. Det starter med et perfekt, modent kaffebær. I opprinnelseslandet blir kaffebæret behandlet, tørket og kvalitetssjekket mange ganger i forhold hvordan bønnen ser ut og hvordan den smaker. Fra opprinnelseslandet sendes kaffebønnene med båt til Europa, hvor de igjen blir kvalitetssjekket. I Sveits blir de grønne kaffebønnene brent og kvernet. Etter denne forvandlingen er kaffen klar til å nytes, sier Mari Lønne. Hun er Nespresso Norge sin kaffeekspert og har jobbet som barrista i mange år.

To varianter av kaffebønner

Det finnes to hovedtyper av kaffebønner for kommersiell produksjon: arabica og robusta. Nespresso bruker 95 % arabica og 5 % robusta i sine Grands Crus. Vi kjenner til over 200 arabica-varianter i verden. Arabica er en kaffesort som dyrkes i høytliggende områder. Den kjennetegnes ofte ved en blomsteraktig eller fruktig karakter, fin syrlighet og har et lavere koffeininnhold. Robusta-varianten vokser på sletteland, og vi i kjenner til rundt 50 robusta-varianter. Den er mer intens, med mer bitterhet og fylde, og har et høyere koffeininnhold. Når disse variantene blandes med fagkunnskap skapes en rikdom av ulike aromaer.

– Vi har et team med kaffeeksperter som jobber med å sette sammen kaffebønner i unike smakskombinasjoner. De reiser ut på leting etter de beste råvarene og bruker kunnskapen sin for å kombinere bønner fra ulike terroir og opprinnelsesland, sier Lønne.

Unike dyrkingsområder gir unik kaffe

Nespresso sine Grand Cru-kaffeblandinger kommer med andre ord fra unike dyrkingsområder i ulike land, også kalt terroir. Dette er områder hvor perfekt klima og jordsmonn tilfører den unike aromatiske karakteren til kaffebønnene.

Kaffebær kvalitetskaffe nespresso

– Akkurat som med vin, epler eller poteter, vil kaffe fra ulike land og ulike klima ha helt ulike smaksprofiler. Dette kommer av jordsmonnet kaffeplanten vokser i, hvor mange soldager det er, hvor mye nedbør det kommer, hvor høyt over havet planten vokser og temperaturen. Alt dette påvirker hvordan kaffeplanten utvikler seg og derfor også smaken. Som et eksempel kan jeg nevne at kaffe fra Etiopia er typisk lett og fruktig, og med florale undertoner av Jasmin, mens vi i kaffe fra Colombia finner mye mer fruktighet, syrlighet og undertoner av røde bær og frukter, sier Mari.

Hun sammenligner prosessen med å blande, brenne og kverne kaffebønnene med det å lage mat.

– Hver eneste blanding eller opprinnelse har sin oppskrift, som frembringer de beste smakene i akkurat den varianten. Brenning og kverning er det som gjør at magien i kaffe kommer frem i koppen vår. Dette er vitenskap og erfaring, ingen oppskrift er lik den andre. Man kan sammenligne det å brenne kaffe med det å skulle bake en mandelpotet og en søtpotet sammen på samme temperatur og tid – det hadde gitt meget varierende resultater. Riktig brenning er det som får frem alle aromaene og smaksopplevelsene i kaffe. Det samme gjelder for hvordan kaffen blir kvernet. Dette handler om hvor lenge den malte kaffen skal være i kontakt med varmt vann for å trekke ut de ønskede aromaene. Igjen, her vil det variere fra variant til variant hva som gir best resultat.

Les mer om kaffebønnenes lange reise her.

Les også: Riktig oppbevaring gir den beste smaken

Intens og kraftfull, rund og søt eller fruktig? Uansett hvilken aromatisk profil du foretrekker når du skal kose deg med en kopp kaffe, kan Nespresso friste med et utvalg som tilfredsstiller selv den mest kresne kaffedrikker.

Har du lyst til å lage kvalitetskaffe fra Nespresso hjemme? Les mer her.

Bli også kjent med bedriftsløsningene fra Nespresso.

Kommentarer

Les også

Nespresso kunsten å balansere smaker

Kunsten å balansere smaker

Juni 2016

«Hva var det jeg spiste nå? Det var genialt!» Det er hva Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or vil at dommerne skal tenke når de smaker på hans mat. Les mer