Nespresso ferskhet

Visste du at det finnes mange likheter mellom hvordan stjernekokkene oppbevarer råvarer og hvordan kaffe holdes fersk i en kapsel?

Riktig oppbevaring gir den beste smaken

Mars 2016

Gode og ferske råvarer er et must for å lykkes på kjøkkenet. Det vet stjernekokk Christopher W. Davidsen alt om. Han håndplukker alle råvarene han bruker på sitt kjøkken, og han sørger for optimal oppbevaring av disse for å bevare smaken og kvaliteten.

– Smaken blir aldri bedre enn råvarene, så sørger man for riktig oppbevaring av råvarene vil dette også spille positivt inn på smaken, sier Christopher W. Davidsen.

Han vant Årets Kokk 2015, og i mai i år tok han sølv i Bocuse d’Or Europe, det uoffisielle europamesterskapet for kokker. I januar 2017 skal han representere Norge i verdensfinalen i Lyon.

Gode tips fra stjernekokken

Riktig oppbevaring av råvarer er like viktig på hverdagskjøkkenet, som på kjøkkenet til en av verdens beste kokker.

– Råvarers ferskhet og holdbarhet påvirkes av ytre faktorer som luft, lys, temperatur og hygiene. Alle disse faktorene kan vi ta kontroll over slik at nyinnkjøpte råvarer beholder sin gode kvalitet så lenge om mulig, sier Davidsen og fortsetter:

– Måten du organiserer matvarene i kjøleskapet er viktig for holdbarheten. Husk at det er en grunn til at et kjøleskap er bygd opp slik der er. Kjøleskapet sørger for jevn temperatur og luftfuktighet, slik at matvarene holder lenger. Men selv om kjøleskapet er satt på en viss temperatur, vil den variere inne i kjøleskapet. Varmluften stiger. Det betyr at det er kaldest nederst i kjøleskapet og innerst mot den bakre veggen, der kjøleelementene befinner seg. Det er varmest i toppen av kjøleskapet. Derfor bør du oppbevare lettbedervelig mat – som kyllingfileter, kjøttdeig eller fisk på nederste hylle, som er kaldest.

Her er Davidsens 5 oppbevaringstips:

1. Sett ikke ferske urter i kjøleskapet. La krydderurtene stå ute slik at de får lys, luft og kjærlighet, og selvfølgelig godt med vann.
2. Ta grønnsaker ut av emballasjen, pakk dem inn i papir og legg dem så inn i grønnsakshylla i kjøleskapet.
3. Oppbevar frukt og bær utenfor kjøleskapet, men ikke bland sortene sammen. Da forvitrer de.
4. Husk at rått kjøtt blir lett bedervet om det ikke oppbevares riktig. Plasser kjøttet på nederste hylle, inn mot kjøleelementene. Før du tar i bruk kjøtt, er det smart å temperere det – det vil sørge for at kjøttet raskere får riktig kjernetemperatur og gir et saftigere resultat.
5. Fersk fisk og skalldyr bør oppbevares ved lav temperatur eller fryses ned. Da kan holdbarheten forlenges med flere dager, eller måneder.

Les også: Kunsten å balansere smaker

– Vakuumering øker holdbarheten

Christopher vakuumerer også maten, og ifølge han er ikke dette bare noe proffene bør gjøre for å holde råvarene ferske lenger.

– Vakuumeringen øker holdbarheten på råvarene, og stadig flere har skjønt fordelene med å ha en vakuummaskin på kjøkkenet. Men husk hansker når du vakuumerer for å unngå bakterier.

Ifølge Davidsen er det også smart å vakuumere krydder.

– Pakk tørket krydder i en lufttett boks eller pose, og oppbevar det mørkt. Det er akkurat som med kaffe, det skal ikke skal ha sollys og oksygen.

Har du ofte middagsrester du ønsker å ta vare på til dagen etter? Vi spurte Christopher om hva som er smartest å gjøre med varm restemat.

– Kjøl ned maten så raskt som mulig, og legg grønnsaker, kjøtt og fisk hver for seg.

Se stjernekokk Christopher W. Davidsen og Nespresso sin kaffeekspert Mari Lønne fortelle om hvordan man sikrer at gode råvarer holder seg ferske:

Slik holdes kaffen fersk

Oppbevaring av kaffe og matvarer har mange likhetstrekk. Nespresso er, i likhet med stjernekokken, lidenskapelig opptatt av god kvalitet på råvarer.

– Enten man er sulten på noe godt å spise eller er kaffetørst, vil naturlig nok de fleste foretrekke ferske råvarer med høy kvalitet. Og for å få til det, må de gode råvarene få den riktige og gode oppbevaringen de fortjener – det gjelder både ferske matvarer og fersk kaffe. For å holde kaffen fersk helt til den skal nytes bruker Nespresso hermetisk lukkede kapsler for å hindre at den ferskmalte kaffen oksiderer. Aluminiumet i kapslene er et materiale som beskytter kaffen mot luft, lys og fuktighet, sier Mari Lønne.

Lønne har alltid vært lidenskapelig opptatt av mat og kaffe, har jobbet som barrista i mange år og er nå kaffeekspert hos Nespresso Norge.

– Når vi putter kaffe i kapselen, er den fersk og på sitt aller beste. Kapselen er helt lufttett, slik at verken oksygen, luftfuktighet eller lys kommer inn. Dette gjør at kaffen i kapselen holder seg utrolig bra og er fersk når den skal drikkes.

Les også: Lag en presentasjon med wow-faktor

Kapselen bevarer aromaen

I kapslene fra Nespresso er det altså ingenting annet enn fersk, brent og malt kaffe fra om lag 30 nøye utvalgte kaffebær.

– Åpner du en kapsel vil det lukte fantastisk godt fordi kaffen er helt fersk. Dette er fordi kapselen har vært helt tett, forklarer Lønne.

Nespresso ferskhet kapsel

Nespresso har et stort utvalg av Grand Cru-kaffevarianter å velge mellom. Finn din favoritt her.

Les mer om gjenvinning av Nespresso kaffekapsler og finn ditt nærmeste returpunkt her.

Kommentarer

Les også

Nespresso kunsten å balansere smaker

Kunsten å balansere smaker

Juni 2016

«Hva var det jeg spiste nå? Det var genialt!» Det er hva Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or vil at dommerne skal tenke når de smaker på hans mat. Les mer