For å få den beste smaksopplevelsen er kvaliteten på råvarene helt avgjørende. Ofte er opprinnelsesland svært viktig i denne sammenheng, og dette gjelder for både kaffe og mat. Derfor er både _Nespresso_ og kokkene som er tilknyttet Bocuse d’Or svært opptatt av råvarenes opprinnelse.

Fokus på opprinnelse gir unike smaksopplevelser enten det gjelder oliven, sitroner eller kaffe.

Opprinnelsesland er avgjørende for resultatet

Mars 2016

For å få den beste smaksopplevelsen er kvaliteten på råvarene helt avgjørende. Ofte er opprinnelsesland svært viktig i denne sammenheng, og dette gjelder for både kaffe og mat. Derfor er både Nespresso og kokkene som er tilknyttet Bocuse d’Or svært opptatt av råvarenes opprinnelse.

Solrike dyrkingsforhold

Christopher W. Davidsen vant Årets Kokk 2015, og skal konkurrere som Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or Europe i Budapest i mai, og i verdensfinalen i Lyon i januar 2017. Han er svært opptatt av gode råvarer, og er ekspert på velge ut kun det aller beste for sine gjester. Han poengterer at en rekke råvarer som oliven, skinke, sitroner eller kaffe gjerne må hentes fra utlandet for å få den beste kvaliteten. Davidsen sammenligner kaffe med oliven, som også trenger mye sol for å få god kvalitet.

- Oliven fra Toscana er veldig god oliven. Den trenger mye sollys, så de klipper treene i midten og under, så de får sol fra alle kanter. Det er høy temperatur i Toscana når det er høysesong for oliven. Sånn sett er det en god parallell til kaffe, mener Davidsen.

Man må velge råvarer ut i fra hvor de beste produktene produseres, og naturlig nok kan man ikke dyrke oliven eller kaffe lokalt i Norge.

- Jeg er opptatt av kortreist mat, men hvis skinka fra Italia er bedre, så henter jeg skinka fra Italia. Så enkelt er det, sier Davidsen.

Les også: Med lidenskap for naturens beste råvarer

Det viktige kaffebeltet

Kaffebønnene fra Nespresso går gjennom en lang reise fra kaffegårdene til din kaffekopp. Kaffe produseres i rundt 70 land, og er en av verdens viktigste handelsvarer. Det er langt fra tilfeldig hvor i verden kaffeproduksjonen foregår. Kaffe dyrkes kun i spesielt utvalgte områder, og kaffens opprinnelsesland har mye å si for både smak og aroma.

Det er flere grunner til at kaffe er en råvare som ikke kan dyrkes i Norge. Kaffe, som opprinnelig stammer fra Etiopia, vokser kun i området rundt ekvator med tropiske forhold, mellom 24 grader nord og 24 grader sør. De kaffeproduserende områdene sprer seg over mange land, og kalles ofte kaffebeltet. Kaffe må dyrkes der ettersom de ideelle vekstforholdene for kaffetrær er en gjennomsnittstemperatur på 17-28 grader, i tillegg til god eksponering for sol, mye nedbør og næringsrik jord. Dette er helt avgjørende for å kunne høste de beste og mest modne kaffebærene. Kaffeplantene er veldig sarte, og både klimaendringer, kraftig vind og næringsfattig jord vil gi lite produksjon og lav kvalitet.

Les mer om kaffens reise fra bønne til kopp

Nøye utvalgte kaffebær

Mari Lønne har alltid vært lidenskapelig opptatt av kaffe, har jobbet som barrista i mange år og er nå kaffeekspert hos Nespresso Norge. Hun forklarer hvor viktig det er å ha en nøye utvelgelse av kaffebærene når de er perfekt modne, for å sikre best kvalitet.

- For å få de beste, modne bærene, så må vi ha god kunnskap om klima, jordsmonn og høyde. Dette er de tre avgjørende faktorene for et godt dyrkningsområde, forklarer Lønne.

Se Mari Lønne og Christopher Davidsen fortelle om kaffe og opprinnelsesland

Verdens beste dyrkingsområder

Nespresso kaller sine kaffevarianter Grands Crus, etter betegnelsen Grand Cru som brukes for vin som kommer fra særlig gode dyrkingsområder – også kalt terroir. Hver av kaffevariantene uttrykker sitt opphav, og er fremstilt i tråd med de høyeste standarder for foredling og kvalitet. Nespresso sine kaffeblandinger kommer fra eksepsjonelle terroirer, som er nøye utvalgte områder der klima og jordsmonn gir de rette forholdene til optimal kaffedyrking og tilfører en unik aromatisk karakter til kaffebønnene.

Stort fokus på opprinnelse

Nespresso har et eget kaffesortiment, kalt Pure Origin, hvor kaffen utelukkende er hentet fra ett opprinnelsesland: India, Colombia, Brasil eller Etiopia. Prøv for eksempel Indriya From India, en Grand Cru som gjenspeiler sin terroir. Den vokser i Sør-India, i skyggen av sedertrær og sammen med frukttrær og krydderplanter som pepper, kardemomme og vanilje. Slik blir denne Grand Cru-kaffen intens og krydret. Det vil være store smaksvariasjoner på de ulike kaffene etter hvor de er dyrket og hvilke typer bønner som er brukt. Dulsão do Brasil er søt og fløyelsmyk fordi bønnene kommer fra et solrikt terroir i Brasil, og er en kombinasjon av røde og gule bourbon kaffebønner. Det å sette sammen riktig land og riktig terroir til en kaffe er på mange måter likt det å skape en matrett. Gode ingredienser med høy kvalitet fra gode dyrkningsområder vil gi en unik smaksopplevelse.

Les også: Smak på kaffe som du gjør med vin

Finn ut mer om Nespresso sin kaffe fra ulike land

Kommentarer

Les også

Nespresso kunsten å balansere smaker

Kunsten å balansere smaker

Juni 2016

«Hva var det jeg spiste nå? Det var genialt!» Det er hva Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or vil at dommerne skal tenke når de smaker på hans mat. Les mer