2
Kaffe er en skjør råvare som smaker best når planten og bønnene er behandlet med respekt.

Spekemat og ost kan smake enda bedre lagret enn som ferske råvarer. Visste du at det samme kan gjelde for kaffe?

Lagring av kaffebønner kan gi en ny smaksopplevelse

Januar 2017

Vi nyter gjerne lagret ost, spekemat og kanskje tørrfisk. Dette er råvarer som har blitt behandlet av dyktige hender, naturkrefter og tid for å skape et enda bedre resultat enn da de var ferske. Visste du at det samme kan gjelde for kaffe?

På 1800-tallet, da blant andre India og Indonesia var europeiske kolonier, ble kaffe fraktet i store skip fra Asia rundt Kapp det gode håp.

På denne lange reisen i gamle treskip ble kaffen utsatt for både saltvann, kraftige vinder, fuktighet og tid. Kaffe ble også lagret i store striesekker i Indonesia mens man ventet på frakt. Begge er eksempler på lagring av kaffe uten at dette var hensikten, og dette ble ikke gjort for å endre smaksprofilen.

Både ost, fisk og skinker forandrer karakter, farge, utseende og ikke mist smak ved lagring over tid. Nå lanserer Nespresso for første gang en lagret kaffe. Ved å bruke tid og temperatur som et verktøy har vi forvandlet arabicabønner fra Colombia.

Les også: Denne kaffen får du kun på noen få utvalgte restauranter

I motsetning til de historiske, mer tilfeldige måtene kaffe har blitt lagret på, har Nespresso denne gangen gjort dette under strenge, kontrollerte forhold.

Limited edition Selection Vintage 2014 ble laget av utvalgte arabicabønner fra Colombia. I et lager på nesten 3700 meter over havet ble bønnene lagret. På grunn av høyden er lufttrykket lavt, det er mindre oksygen og fuktigheten i lufta krystalliseres i stedet for at den absorberes av bønnene.

Lageret har heller ingen vinduer, noe som gjør at bønnene ikke ble utsatt for direkte lys eller UV-stråling som kunne ødelegge lagringsprosessen. Sekkene med kaffe ble rotert for å sørge for et jevnt resultat.

Gjennom lagringsprosessen har bønnene forandret seg på flere ulike områder. Ferske arabicabønner er blågrønne i fargen, men under lagring endrer fargen seg mot gult og deretter mot brunt. Jo lengre den lagres, jo mer endres fargen.

Før de colombianske arabicabønnene ble lagret ble de også vasket – en prosess for å fjerne fruktkjøttet som ligger rundt bønnene.

Dette er også med på å bidra til den smaksendringen vi kjenner i sluttresultatet. Lagret kaffe har ikke en typisk smak, det hele kommer an på hvilken råvare man hadde som utgangspunkt.

1

I dette tilfellet var det kaffe med mye frisk syrlighet, fruktighet og undertoner som kan minne om røde bær. Ved å lagre denne kaffen ble syrligheten redusert, den ble fyldigere med rikere tekstur og treaktige undertoner.

For virkelig å oppleve denne unike espressoen anbefaler Nespresso å smake den i et Riedel Reveal kaffeglass som fremhever aromaene i kaffen.

Prøv den gjerne ved siden av en Pure Origin Rosabaya de Colombia – en vasket colombiansk arabica som ikke er lagret.

Ved å smake de to variantene fra samme opprinnelsesland opp mot hverandre vil det tydeliggjøre hva denne nøyaktige lagringsprosessen har gjort med bønnene, og ikke minst med sluttresultatet i koppen.

Les mer om kaffens reise fra bønne til kopp her

Http   prod.cdata.app.sprinklr.com dam 259 global ol tw vintagel.e 2014 t 93634925 7116 4219 9eb8 d46a1aeb4b0c 1793635908 2017 01 02 12 55 27

Kommentarer

Les også

Nespresso kunsten å balansere smaker

Kunsten å balansere smaker

Juni 2016

«Hva var det jeg spiste nå? Det var genialt!» Det er hva Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or vil at dommerne skal tenke når de smaker på hans mat. Les mer