Presentasjon nespresso

Se hvordan Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or reagerer når han får servert samme kaffe på to ulike måter.

Lag en presentasjon med wow-faktor

Juni 2016

Christopher W. Davidsen vant Årets Kokk 2015, og i mai i år tok han sølv i Bocuse d’Or Europe, det uoffisielle europamesterskapet for kokker. I januar 2017 skal han representere Norge i verdensfinalen i Lyon. I disse prestisjetunge konkurransene er måten maten presenteres på like viktig som smaken, og ifølge Davidsen vil en god presentasjon påvirke smaksopplevelsen.

– Ja, helt klart! Dommerne pleier å si at ser det bra ut – pleier det å smake bra, og ser det sinnsykt bra ut – smaker det enda bedre! Alle sansene er med når vi smaker på mat, og hva øynene ser har mye å si for hvordan smaken oppleves, sier han.

– Hvor viktig er presentasjonen av maten i en konkurranse som Bocuse d’Or?

– Den er svært viktig. Vi starter med å tegne et design for hvordan vi ønsker at rettene skal presenteres tidlig i forberedelsene. Deretter gir vi skissene til en designer som lager tallerkener og fat i 3D, før vi får de endelige produktene produsert opp. Jeg liker å ha en rød tråd gjennom alle rettene jeg presenterer i en konkurranse, og aller helst liker jeg å bruke utradisjonelle former på det jeg presenterer maten på og i.

Davidsen sørger også for å ha korrekt bestikk klart når dommerne skal smake på rettene hans.

– Et eget bestikk til kjøttet er spesielt viktig. En god biffkniv må til for at de virkelig skal kjenne hvor godt og mørt kjøttet er.

Les også: Riktig oppbevaring gir den beste smaken

Få Davidsens anretningstips

Ønsker du å imponere gjestene dine ved å servere dem maten slik som på restaurant? Her får du noen tips fra stjernekokken til hvordan du kan anrette ditt eget lille kulinariske kunstverk:

1. Bruk et servise uten for mye design. Gå for et ensfarget servise som ikke stjeler oppmerksomheten fra maten.
2. Legg opp maten så raskt som mulig til gjestene dine slik at den ikke blir kald.
3. Skap en fin balanse mellom de ulike komponentene. Ikke legg maten opp på «tapas-måten» på tallerkenene ved at du fyller hele flaten med mat. Gå heller for å samle alt på midten, men sørg for å ha luft mellom de ulike komponentene. Prøv gjerne å skape litt høyde.
4. Bland farger, teksturer og fasonger.
5. Hell på saus sammen med proteinet, og kun på ett sted.
6. Legg gjerne til en kvast friske urter som blikkfang til slutt.
7. Jeg liker å servere det jeg har mye av, for eksempel poteter, puré og saus ved siden av (a part). På den måten lar jeg gjestene selv velge hvor mye de ønsker av dette. Jeg legger opp kjøtt og grønnsaker for dem, men lar gjestene selv velge resten.

Ble satt ut av smaksforskjellen

Presentasjon er også avgjørende for smak når det gjelder kaffe. Visste du at én og samme kaffetype kan gi to helt ulike kaffeopplevelser både når det gjelder smak og lukt? Det fikk Davidsen oppleve da Mari Lønne, som er Nespresso Norge sin kaffeekspert, serverte ham én og samme Nespresso Grand Cru på to ulike måter. Først fikk han smake kaffe fra en porselenskopp, og deretter fikk han samme type kaffe servert i et krystallglass med stett fra Riedel.

– Jeg ble helt satt ut da jeg fikk smake samme kaffe på to forskjellige måter. Jeg hadde aldri trodd det skulle være så stor forskjell. Det kom så enormt mye mer krydder frem i Riedel-glasset, mens kaffen i porselenskoppen luktet og smakte ganske mildt i forhold. Det var fascinerende å kjenne forskjellen, sier han.

Se Mari Lønne og Christopher Davidsen snakke om viktigheten av god og riktig presentasjon av både kaffe og mat, og ikke minst: Se Davidsens reaksjon når han får smake samme kaffe fra en porselenskopp og fra et Riedel-glass:

Kaffeglass fra Riedel

Nespresso utvikler stadig nytt tilbehør for å kunne gi kaffetørste enda bedre kaffeopplevelser. Smaksglassene fra den østerrikske glassprodusenten Riedel er utviklet gjennom et samarbeid mellom Nespresso og Riedel. Mens Nespresso sine eksperter velger ut de beste kaffebønnene for å skape Grand Cru kaffevarianter, har Riedel utforsket den komplekse rollen glassene spiller for å frigjøre essensen av disse nøye utvalgte bønnene. Sammen har de to selskapene skapt to espressoglass med stett for å fremheve aromaene i de intense espressoene, og ett for å lokke frem aromaene i de milde variantene. Proporsjonene i glassene fremhever både duften og smaken i de ulike espressovariantene, og har dermed tilsvarende effekt som vinglass har i vinsmaking.

– En ting er jo at det ser veldig fint ut og man får lyst til å smake på kaffen, en annen ting er rett og slett måten kaffen beveger seg i glasset på. Det er akkurat som med vin, at man vil ha et glass til én type vin, og et helt annet glass til en annen type vin. Slik er det også når det gjelder smaksglassene til kaffe, sier Mari Lønne og legger til:

– Det vil derfor være kjempestor forskjell på å drikke akkurat den samme kaffen i et Riedel-glass eller i en kopp, og man vil faktisk smake forskjell.

Les også: Kunsten å balansere smaker

Viktigheten av en god presentasjon

Å drikke kaffe kan være en opplevelse i seg selv, og Lønne og Davidsen er enige om at hvordan mat og drikke presenteres ikke bare har en visuell effekt – det gjør faktisk også noe med smak og lukt.

– Presentasjon er jo viktig uansett, og jeg tror at man spiser og drikker med øynene, like mye som med smaksløkene og med magen. Og når man skal presentere en Nespresso eller en annen drikk, er det viktig at det man serverer i passer bra, slik at man får frem smaken, sier Lønne.

Nespresso har et stort utvalg av Grand Cru-kaffevarianter å velge mellom. Finn din favoritt her.

Presentasjon nespresso 2
Kaffeopplevelser kan løftes og få en ny dimensjon ved at kaffen serveres fra noe annet enn en tradisjonell kopp. Stjernekokk Christopher W. Davidsen får servert kaffe på to ulike måter og lar seg fascinere. Han vant Årets Kokk 2015, og i mai i år tok han sølv i Bocuse d'Or Europe, det uoffisielle europamesterskapet for kokker. I januar 2017 skal han representere Norge i verdensfinalen i Lyon. Det er Mari Lønne, kaffeekspert hos Nespresso Norge, som her serverer ham kaffe i et Riedel-glass. Lønne har alltid har vært lidenskapelig opptatt av mat og kaffe, og hun har jobbet som barrista i mange år.

Full oversikt over Nespresso sine glass, kopper og annet tilbehør finner du her.

Kommentarer

Les også

Nespresso kunsten å balansere smaker

Kunsten å balansere smaker

Juni 2016

«Hva var det jeg spiste nå? Det var genialt!» Det er hva Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or vil at dommerne skal tenke når de smaker på hans mat. Les mer