Christopher W. Davidsen vant Årets Kokk 2015, og skal konkurrere som Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or Europe i Budapest i mai.

Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or, Christopher W. Davidsen, overlater ingenting til tilfeldighetene når det gjelder råvarer. Få stjernekokkens tips her.

Med lidenskap for naturens beste råvarer

Mars 2016

Kaffe av høy kvalitet krever en optimal produksjonsprosess, noe Nespresso har perfeksjonert gjennom mange år. Kvalitetskaffe er et resultat av en nøye kontrollert produksjon, som omfatter alt fra dyrking, innhøsting og transport, til blanding, brenning og kverning.

I sin søken etter de beste kvalitetsproduktene har Nespresso mye til felles med Bocuse d’Or, som blir ansett for å være verdensmesterskapet i kokkekunst.

Siden 2008 har Nespresso vært den offisielle kaffeleverandøren til Bocuse d’Or, og har et godt samarbeid med flere av de beste kokkene i Norge. Slik kan Nespresso og kokkene dele sin ekspertise og anbefalinger.

Kvalitet er helt avgjørende

Christopher W. Davidsen vant Årets Kokk 2015, og skal konkurrere som Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or Europe i Budapest i mai, og i verdensfinalen i Lyon i januar 2017. I likhet med Nespresso, så er Davidsen lidenskapelig opptatt av god kvalitet på alle råvarer, og er ekspert på å velge ut kun det aller beste for sine gjester. Davidsen starter hver arbeidsdag med å sjekke kvalitet og plukke ut de beste råvarene. Kun det beste er godt nok for hans gjester.

- Du kan være en så god kokk du vil, men dårlig kvalitet på råvarene greier du ikke å fikse opp i. Så enkelt og greit er det, sier Davidsen.

Se Davidsen fortelle om hva som er god kvalitet:

Spesielt utvalgte kaffebønner

Man kan sammenligne utvelgelse av kaffe med Bocuse d’Or-kandidatens nøyaktige utvelgelse av råvarer til restauranten sin. Nespresso sin kaffe velges også ut på en like omstendig måte. Nespresso kjøper kun kaffebønner av høyeste kvalitet, kjent som spesialkaffe eller gourmetkaffe. Helt fra bønnene velges ut og hele veien til ferdig kaffekopp, har Nespresso et stort fokus på kvalitet, og det er veldig små marginer som skal til for å ødelegge kaffen.

Les også: Opprinnelsesland er avgjørende for resultatet

Én bønne kan ødelegge hele sekken

Mari Lønne har alltid har vært lidenskapelig opptatt av mat og kaffe, har jobbet som barrista i mange år og er nå kaffeekspert i hos Nespresso Norge. Hun forklarer nærmere om hvorfor det er viktig å kontrollere kaffeplanten helt fra den er bitteliten, til kaffen er forseglet i en kapsel og kan brygges i koppen.

- Noe av grunnen til at Nespresso kontrollerer kaffen gjentatte ganger er at så lite som én kaffebønne kan ødelegge en hel sekk, og vi snakker om sekker på 60 kg. Hvis en liten bønne er muggen eller dårlig, så vil det kunne ødelegge absolutt alt på grunn av at de ubrente, grønne bønnene er så sensitive for blant annet lukt. Derfor vi må kontrollere mange ganger. Hele veien frem, forklarer Lønne.

Se Mari Lønne forklare mer om kvalitetssikring av kaffe:

Den perfekte kaffeblandingen

For å få god kaffekvalitet må kun de beste råvarene brukes, men det handler også om hvor mye av de ulike kaffesortene som utgjør kaffeblandingen. Hver kaffeblanding må brennes på en spesifisert måte, slik at kaffesortens unike egenskaper fremheves.

Mari forteller at når Nespresso skal lage og finne frem til de beste kaffeblandingene, så er det som å lage en oppskrift på en matrett. Man må velge den riktige kaffebønnen til den type smaksprofil som man vil ha. Det finnes mer enn 250 ulike varianter, som deles opp i to hovedfamilier av kaffetrær, arabica og robusta.

Hva er forskjellen på arabica og robusta?

Vi kjenner til over 200 arabica-varianter i verden. Arabica-plantene er kjent for å være skjøre, og må dyrkes under helt spesielle forhold. Noen arabica-trær blir gjerne plantet i skyggen av høyere trær, for å skjerme dem mot direkte sollys. Coffea Canephora, bedre kjent som robusta, er på sin side som navnet tilsier en mer robust kaffeplante, som vokser vilt flere steder i verden. Vi kjenner til rundt 50 robusta-varianter. Den trives i lavere terreng og produserer kaffebønner med en mer krydret, intens og bitter smak.

Les også: Smak på kaffe som du gjør med vin

Ulik smak og utseende

I tillegg har arabica og robusta mange ulikheter, både når det gjelder utseende og smak. En arabicabønne er mer avlang og grønnblå i fargen, mens en robusta-bønne har en rundere form og mer gulbrun farge. Det er også mange ulikheter i smaksprofilen.

- Når du har en arabicabønne, så vil du ofte få mer syrlig og elegant smak. Den har mer fettstoffer og olje, som gir en fin smak og opplevelse. Robusta brukes mange ganger nesten som et krydder, men er også fantastisk som hovedingrediens. Den har blant annet pepperaktige undertoner, som er perfekt å blande inn sammen med arabica for å gi et helt nytt liv til smaksbildet, forklarer Lønne og legger til:

- Så da kan man velge de variantene man vil ha og sette de sammen i ulike kombinasjoner for å få den perfekte blanding.

Hver sort har sin unike karakter, og Nespresso sine kaffespesialister blander disse variantene med fagkunnskap.

Les mer om Nespresso sitt store kaffesortiment her.

Les mer om Nespresso sitt univers her.

Kommentarer

Les også

Nespresso kunsten å balansere smaker

Kunsten å balansere smaker

Juni 2016

«Hva var det jeg spiste nå? Det var genialt!» Det er hva Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or vil at dommerne skal tenke når de smaker på hans mat. Les mer