Norges Beste Vinkelner, Henrik Dahl Jahnsen, gir deg tipsene til hvordan du kan se, lukte og smake.

Smak på kaffe som du gjør med vin

Mars 2016

Kaffe og vin har svært mange likheter, både når det gjelder råvarer og hvordan vi analyserer profil og aroma. I likhet med vin kan du, for eksempel, vurdere, lukte og smake om en kaffe er fruktig, fyldig, nøtteaktig eller har et hint av sjokolade.

Se, lukt og smak!

Til daglig serverer Henrik Dahl Jahnsen både vin og kaffe i restauranten Bølgen & Moi i Ny-Hellesund. Nylig ble Jahnsen kåret til Norges Beste Vinkelner, og i april skal han konkurrere for Norge i VM for vinkelnere i Argentina. Jahnsen har vært interessert i god mat og drikke helt siden han var 4 år gammel, og er ikke i tvil om at kaffe og vin har mange likheter.

- Når du skal bedømme en kaffe er det mange ulike aromaer, som i vin. Du begynner å se på utseende, for eksempel crema på de kaffetypene som har det. Når det gjelder lukt er det viktig å kjenne etter hva det lukter, som sitrus, blomster eller sjokolade. Det er ulike aromagrupper som i vin, forklarer norgesmesteren og legger til:

- Når det gjelder smaken på kaffen så er det viktig med en balanse mellom sødme, syre og bitterhet. På samme måte som det er viktig at en god vin skal ha balanse mellom sødme/fruktighet, fylde, syre og alkohol for at du skal få en god opplevelse av vinen.

Nespresso har et stort utvalg av Grand Cru-kaffevarianter å velge mellom. Finn din favoritt her.

Nøyaktighetens kunst

Visste du at også kaffeblandinger er satt sammen av eksperter, og består av ulike varianter fra ulike opprinnelser, akkurat som for eksempel Bordeaux-viner? Kaffeblandingen kan også ha opprinnelse fra et enkelt område, som Burgunder-viner.

Gourmet- eller spesialkaffe kommer fra kaffebønner som har få feil, har perfekt størrelse, tetthet og farge og, i likhet med vin samt bestemt og unik smak. Akkurat som vinprodusenter gjør med edle druer, blander Nespresso sine kaffeeksperter ulike typer kaffebønner for å oppnå den spesifikke smaksprofilen de er ute etter. Kaffebønnene brennes basert på deres profil, og ulike varianter brennes også ofte separat før de blandes for å gi best resultat gjennom en teknikk som kalles «split roasting». Alle bønnene er nøye utvalgt etter Nespresso sine strenge kvalitetskrav.

Les også: Opprinnelsesland er avgjørende for resultatet

Spesielt utvalgte gårder

Denne typen høykvalitetskaffe er gjerne dyrket på helt spesielle områder, der jordsmonn og klima gir perfekte dyrkingsforhold. En viktig parameter for produksjonen er hvor høyt over havet dyrkingen foregår, og det vil være lokale variasjoner fra område til område.

- Det er viktig hvor høyt over havet kaffeproduksjonen foregår. I flere områder kommer den beste kaffen fra de høyestliggende gårdene, forklarer Jahnsen.

Selv om høykvalitetskaffe gjerne vokser høyt, så finnes det også unntak. For eksempel, vokser ikke nødvendigvis kaffen høyt over havet i Brasil, der Nespresso henter rundt 40 % av sin kaffe fra.

Viktig presentasjon

I likhet med vin finnes det også mange ulike måter å servere kaffe på. Hva man drikker av påvirker hvordan kaffen smaker, på samme måte som med vin. Nespresso har ulike typer kopper og glass for ulike kaffevarianter. Hva utgjør egentlig forskjellen på hva man serverer kaffen i?

- For eksempel har Riedel utviklet et spesielt glass for Nespresso som fremhever aroma. Det å få servert kaffe i tilpassede kopper eller glass gir definitivt en annen og bedre opplevelse. At man løfter kaffeopplevelsen på denne måten, er nok en ganske ny tanke for mange. Generelt synes jeg det er viktig at materialene man bruker er så tynne som mulig når man skal nyte en god kaffe, sier Jahnsen.

Se Nespresso sitt store utvalg av kopper og glass.

God kaffe hver eneste gang

Norgesmesteren mener at nordmenn har hatt en dårlig vane ved å si at kaffe bare er kaffe. Du bør ha flere forventninger til en kaffe.

- Du bør forvente at en kaffe er servert med riktig temperatur, rundt 90 grader. Du bør også forvente at kaffen er velbalansert, og har en viktig balanse mellom det brente og bitre mot det søte, som balanseres med syre. Ikke minst skal kaffe være forfriskende. Det skal ikke være den obligatoriske svarte og sure koppen, som har stått for lenge på kaffekannen, sier Jahnsen.

Med en Nespresso-maskin får du det samme gode resultatet hver gang, til riktig temperatur, og maskinene er svært enkle å bruke.

- Du får en veldig god kopp kaffe når du vil ha det, og i passe mengde. Det er et kjempepluss med Nespresso, legger Jahnsen til.

Les også: Med lidenskap for naturens beste råvarer

Må pakkes tett

I likhet med vin er også lagringen et viktig tema når det kommer til kaffe. Kaffe har omkring 900 flyktige aromaer som må bevares for ferskest mulig kaffe. Derfor pakkes kaffen fra Nespresso i de unike aluminiumskapslene, som beskytter kaffens aromaer mot både luft, lys og fuktighet.

- Det er viktig at den kvernede kaffen pakkes så tett som mulig, da holder den seg ferskest mulig. Selve kaffen blir fortere dårlig hvis den ligger i luft, forklarer Jahnsen.

Og hva drikker Norges beste vinkelner helst selv når han vil ha en god kaffe?

- For meg er det gøy med kaffe som er veldig stedstypisk, gjerne som Pure Origin fra Nespresso, som kun er fra ett land. Om kaffen ikke er fra en spesifikk gård, så er den i alle fall fra ett land. Det er viktig at kaffen ikke er for mørk og bitter. Det skal være sødmefylt forfriskende og velsmakende, avslutter Jahnsen fornøyd.

Les mer om Nespresso Pure Origin her.

Kommentarer

Les også

Nespresso kunsten å balansere smaker

Kunsten å balansere smaker

Juni 2016

«Hva var det jeg spiste nå? Det var genialt!» Det er hva Norges kandidat i kokkemesterskapet Bocuse d’Or vil at dommerne skal tenke når de smaker på hans mat. Les mer